Bahan-bahan Utk Kek
 *100g tepung hongkong/tepung kek
 *60g tepung jagung
 *1 sudu kecil baking powder
 1 sudu besar ovalette
 100g gula kastor
 4 biji telur
 2 biji kuning telur
 50ml air sejuk/susu cair
 75g mentega cair
 Cara Membuat
 1)Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
 2)Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
 3)Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
 4)Bakar dalam oven pada suhu 160c-170c selama 45 minit @sehingga masak.
 Untuk Cream
 250g cream cheese
 120g susu pekat manis
 50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
 *Mix semua bahan dia atas hingga sebati,adunan ini memang cair.(bagi yg
 nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)
 Untuk Hiasan
 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
 Cara penyediaan
 1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
 2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
 3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.
Ntah bila nak buat..simpan je dulu

No comments:
Post a Comment